joi, 7 aprilie 2016

Planul de afaceri

Un plan de afaceri este o foaie de parcurs esentiala pentru succesul in afaceri. Acest document, proiectat in general pentru o durata de 3-5 ani, descrie compania si prezinta ruta pe care firma intentioneaza sa porneasca pentru a creste veniturile. Rezumatul planului de afaceri, prima parte a planului de afaceri, este citit cu interes major de cei mai multi oameni, astfel incat fiecare cuvant trebuie să fie bine ales. Rezumatul este adesea considerat cea mai importanta sectiune a unui plan de afaceri. El prezinta pe scurt compania si de ce ideea de afaceri va fi de succes. Daca esti in cautarea unei surse de finantare, rezumatul este prima ocazie de a trezi interesul unui potential investitor. Rezumatul trebuie sa evidentieze punctele forte ale planului general si, prin urmare, ar trebui sa fie ultima sectiune pe care o vei scrie chiar daca, de obicei, apare pe prima pagina a planului de afaceri.
Puncte cheie de atins:
   Daca este vorba de o afacere in derulare
  • Declarația privind Misiunea firmei explica ceea ce face afacerea, in cateva propozitii, maxim un paragraf;
  • Informatii despre companie –anul infiintarii, numele si pozitia fondatorilor, numarul de angajati si locatia; 
  • Indicatori de crestere – exemple de crestere, (de exemplu: de la infiintarea sa ” Firma” a crescut de la an la an, marjele de profit si cota de piata);
  • Grafice si diagrame pot fi de ajutor in aceasta sectiune; 
  • Produsele / serviciile – descrise pe scurt; Informatii financiare –despre lichiditati si investitori; 
  • Planurile de viitor – rezuma unde doresti sa ajunga afacerea ta intr-un mod concis, fara a depasi o pagina.
Daca este vorba de o afacere noua nu vei avea la fel de multe informatii ca o companie cu vechime. In schimb, te poti concentra pe experienta pe care o ai  si poti fundamenta deciziile care au dus la demararea afacerii. Demonstreaza ca ai facut o analiza aprofundata a pietei. Include informatii despre nevoia identificata si descrie modul in care afacerea propusa va raspunde acelei nevoi. 
Convinge ca poti reusi, aminteste-ti ca rezumatul trebuie sa fie ultimul lucru pe care il scrii si...treci la Sectiunea 1 a planului de afaceri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu