joi, 2 iunie 2016

Proiectii financiare

Pentru a-ti putea aloca eficient resursele, aceasta sectiune ar trebui dezvoltata dupa ce ai facut o analiza de piata si ti-ai stabilit foarte clar obiectivele; ai putea face si o lista a situațiilor financiare critice pe care sa o incluzi in planul de afaceri.

Date financiare istorice
Daca afacerea ta este mai veche ti se va solicita sa furnizezi date istorice referitoare la performanța firmei. Cei mai mulți creditori solicita date pentru ultimii trei - cinci ani.
Datele financiare istorice sunt declaratii de venit, bilanțurile și situațiile fluxurilor de numerar pentru fiecare an. De multe ori, creditorii sunt interesati si de garanțiile  pe care le ai si pe care le poti folosi pentru a garanta imprumutul, indiferent daca este vorba de o afacere noua sau de una stabila. 

Previziuni financiare
Indiferent daca firma ta este un start-up sau o afacere in crestere, va trebui sa previzionezi  niste date financiare. Creditorii vor dori sa vada ce asteptari ai pentru urmatorii cinci ani. Pentru fiecare an ar trebui sa poti prognoza veniturile, bilanturile, situatiile fluxurilor de numerar, precum si cheltuielile de capital. Pentru primul an, ar trebui sa poti furniza proiectii lunare sau trimestriale. Apoi proiectiile pot fi trimestriale si/sau anuale, pentru doi pana la 5 ani.

Deoarece creditorii vor cauta toate neconcordantele, ar trebui sa te asiguri ca proiectiile pe care le faci corespund cu solicitarea de finantare. Este de preferat sa gasesti tu aceste necondordante inainte de a face vreo greseala. Daca proiectiile sunt facute si pe baza unor presupuneri asigura-te ca ai o sinteza  rezumat legata de aceste presupuneri pentru a nu obliga creditorul sa ghiceasca care ar fi premisele de la care pleci. 
La final include o analiza a informatiilor financiare, atat istorice cat si de perspectiva si tendintele. 
Deoarece o imagine face cat o mie de cuvinte, ar trebui sa prezinti totul sub forma grafica, mai ales daca trendurile sunt pozitive.
Planul tau de afaceri ar putea sa contina la final si o Anexa care sa cuprinda: istoricul de credit, CV-uri, recomandari, orice alte informatii suplimentare pe care un creditor le poate solicita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu