vineri, 3 iunie 2016

Sfaturi pentru alegerea locatiei afacerii

Alegerea unei locatii de afaceri este probabil cea mai importanta decizie pentru tine, ca proprietar al unuei firme mici sau a unui start-up deci, inainte de a lua o hotarare, ar trebui sa  faci o cercetare amanuntita. Asta implica sa te uiti la datele demografice  (cati locuitori sunt in zona, cam ce varsta au, cam care ar putea fi nivelul veniturilor), sa evaluezi posibilitatile de aprovizionare, concurenta, costul, taxele etc. 
Iata cateva  idei care te-ar putea ajuta sa alegi cea mai buna locatie pentru afacerea ta:

Determina necesitatile

 Cele mai multe firme aleg o locatie care ofera expunere clientilor. Pe langa asta trebuie sa iei in considerare factori mai putin evidenti cum ar fi :
•Imagine - Este locatia in concordanta cu imaginea pe care doresti sa o creezi sau sa o mentii?
•Siguranța- Ia in considerare rata criminalitații si siguranta cladirii. Angajatii se vor simți in siguranta in cladire, parcare sau pe drumul catre mijloacele de transport in comun?
•Concurenta – Afacerile din jurul tau sunt complementare sau concurente?
•Piata locala a muncii –Zona are potentiali angajati? Transportul angajatilor la locatie cum ar fi?
•Distanta pana la furnizori – furnizorii trebuie sa te gaseasca cu usurinta.
•Regulamentele locale - Poti efectua tipul de activitate la care te gandesti in acea locatie? In ce conditii?  

Daca te gandesti la dezvoltare in viitor, uita-te si daca exista in zona o cladire care are spatiu suplimentar. Ai putea avea nevoie de ea.....

Evalueaza costurile
Pe langa constientizarea sumei pe care ti-o poti permite pentru a plati chiria spatiului, ar trebui sa ai in vedere si alte costuri:
 • Costuri ascunse – De multe ori spatiul nu este gata pentru a fi folosit si va trebui sa cheltuiesti bani pentru renovare, decorare, retele informatice etc.
 • Impozitele – Ce impozite trebuie sa platesti care ar fi valoarea lor pentru o afacere ca a ta? Ai putea plati mai putin in alta parte?
 • Salariul minim – Ce salariu se practica in orasul/zona .

Este zona de afaceri prietenoasa?
Intelegerea legilor si reglementarilor impuse intreprinderilor intr-o anumita locatie este  esentiala. Ai nevoie de ajutor specializat pentru asta? Exista in zona o preocupare a autoritatilor publice locale pentru sprijinirea  micilor intreprinzatori?


Nu in ultimul rand, ar trebui sa discuti cu alti proprietari de afaceri si cu ceilalti chiriasi din zona. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu