miercuri, 6 aprilie 2016

10 pasi pentru initierea si derularea unei afaceri

Pentru a demara o afacere trebuie sa planifici pasii care vor fi facuti, sa iei decizii financiare si sa parcurgi o serie de activitati juridice.
Pasul 1. Scrie planul de afaceri - trebuie sa iti stabilesti obiectul de activitate conform clasificarii CAEN. Poti avea un obiect principal de activitate si mai multe obiecte secundare de activitate, de numarul de coduri CAEN ce vor compune obiectul de activitate depinzand si valoarea taxei ce va fi platita.
Pasul 2. Cauta asistenta pentru afaceri si formare profesionala -traininguri gratuite si consiliere pentru pregatirea unui plan de afaceri, pentru accesul la finantare, pentru posibilitatile de extinderea a unei afaceri.
Pasul 3. Gandeste-te la finantarea afacerii - credite bancare, granturi, garantii, alte tipuri de finantari.
Pasul 4. Forma juridică a afacerii este...? - Decide ce forma de organizare alegi: societate cu răspundere limitată (SRL), intreprindere familiala, intreprindere individuala, persoana fizica autorizata. Legea 31/1990 cu modificarile si completarile ulterioare stabileste formele de constituire ale societatilor comerciale.
Pasul 5. Alege si inregistreaza un nume pentru afacerea taRegistrul Comertului (ONRC) pune la dispozitie formulare online prin care un utilizator poate verifica disponibilitatea si/sau rezerva denumirea unei firme precum si formulare online pentru solicitarea unei cereri de inregistrare a unei firme.
Pasul 6. Alege o locatie - vorbeste cu oameni cu experienta pentru a alege o locatie prietenoasa si in conformitate cu legislatia specifică.  Pentru stabilirea sediului social va trebui sa inchei un contract de comodat sau un contract de inchiriere cu proprietarul spatiului, pe baza rezervarii denumirii firmei la ONRC. Va fi nevoie de o copie dupa actul de proprietate al spatiului, de acordul vecinilor sau al asociatiei de proprietari sub forma de tabel ce cuprinde numele si prenumele, numar imobil/apartament, serie si numar act de identitate, semnatura.
Pasul 7. Depunerea actelor, inregistrarea la ONRC si ridicarea actelor ce atesta infiintarea firmei. Documenteaza-te in privinta unui act constitutiv al societatii, depunerii capitalului social, specimenului de semnatura,
Pasul 8. Obtine codul de identificare fiscală - declaratia de inregistrare fiscala se depune la Administratia Financiara competenta in termen de maxim 30 de zile de la data infiintarii firmei.
Pasul 9. Obtine avizele de functionare necesare, licentele, permisele - autorizatiile si avizele necesare desfasurarii activitatii comerciale se obtin de la Registrul Comertului insa, in functie de obiectul de activitate, ar putea fi nevoie si de alte autorizatii de la alte autoritati publice.
Pasul 10. Ocupa-te de confectionarea tipizatelor (facturi, chitante, eventual stampila etc), deschiderea contului bancar si documenteaza-te pentru a intelege ce responsabilitati ai ca Angajator. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu