miercuri, 6 aprilie 2016

Pasi pentru gasirea unui mentor

La inceperea unei afaceri ar fi de preferat sa stii cat mai multe despre ceea ce urmeaza sa faci pentru a evita capcanele obisnuite caci chiar din primele luni de antreprenoriat vor trebui luate mai multe decizii importante. Desigur, deciziile se iau pe cont propriu dar un sfat de la cineva care a parcurs deja drumul pe care te inscrii, care are succes si care este dispus sa impartaseasca din experienta lui, fara a astepta o recompensa materiala, nu poate fi decat bine venit. 
Deci, cum se poate gasi un mentor? 
Prima privire ar trebui sa se indrepte catre cunostintele personale. Tu sau prieteni de-ai tai au sau au avut un sef, proprietar inspirat al unei afaceri de succes? Acesta ar putea fi rugat sa iti ofere sfaturi avizate.
Cred ca ar trebui sa fii pregatit sa ii spui de ce l-ai ales, unde vrei sa ajungi cu afacerea ta si cu ce crezi ca te-ar putea ajuta. Va trebui sa incerci sa stabilesti o relatie benefica pentru ambele parti si sa iti evaluezi in mod realist asteptarile. 
Nu trebuie sa te astepti ca mentorul tau sa ia decizii in locul tau sau sa iti deruleze afacerea. 
Este normal sa respecti timpul pe care ti-l acorda, sa fii organizat si pregatit sa iei notite la intalnirile pe care le aveti, intalniri care ar fi de preferat sa fie stabilite in avans. O intalnire fata in fata, o data pe luna, pentru a discuta obiectivele de afaceri, obstacolele si cerințele de reglementare pe care nu le intelegi ar trebui sa fie utila pentru a creiona actiunile viitoare si pentru a evalua progresul. 
Multumirile pentru timpul si pentru ajutorul pe care il acorda in fundamentarea deciziilor de afaceri nu trebuie uitate!
Teoretic, consultanta pentru initierea sau derularea afacerii ai putea sa gasesti si la Camerele de Comert si Industrie judetene sau la diverse organizatii profesionale, aceste avand, de regula, o modalitate formala prin care se face schimbul de informatii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu